HTML

TávHős

Távfűtés, hőszolgáltatás messziről. Közelről.

Friss topikok

  • Acmee: @TávHős: Igen, több tíz bar alatt tényleg a 20-30-100 bart értem. Lehet, hogy félreértésen alap... (2010.03.31. 14:27) Megoldások megoldása - Körvezeték
  • sperla ervin: @TávHős: én az általad leírt a) esetet fontolgató társasházaknak tudok - remélhetőleg - segítséget... (2009.07.15. 14:19) Dacolni a Nagy Testvérrel

Linkblog

Megoldások megoldása - Körvezeték

2010.03.28. 10:55 TávHős

Újabb kommunikációs bravúr kerekedett ki a FŐTÁV Zrt. száján.

E szerint, semmi akadálya annak, hogy a jelenlegi sugaras, hőtermelő szigetekkel üzemelő hőellátó rendszert, egy nagy, minden hőtermelőt összekapcsoló körvezetékkel léptessenek egyetlen rendszerbe.

Nézzük, mik is a problémák ezzel:

Nyomáskülönbség: Minden jelenlegi hőtermelő egység, és a hozzá tartozó primer vezetékhálózat, más-más nyomáson üzemel.

Hőmérsékletkülönbség: Minden jelenlegi hőtermelő egység más-más primer hőfokot produkál. Magyarul:Az erőműből, gázmotorból, stb kilépő víz hőmérséklete más.

Körvezeték kivitelezési nehézségek: Míg az előző kettő, bár nehézkesen, de mégis megoldható, addig ez a pont szinte kivihetetlen. Lássuk, hogy miről is beszélünk.

Adott egy vezetékpár. Az egyik a ház felé menő nayon meleg, míg a másik, a háztól érkező, már némileg lehült kevésbé meleg hőhordozó közeget szállítja.

Ezek átmérője azonos. Kb 80-100 cm. Az egyszerűség kedvéért, számoljunk ez utóbbi mérettel.

 

Szóval, van ez az 1 méter átmérőjű cső, amiből rögtön kettőt kell egymás mellé tenni.

Igen ám, de ezt az 1 méteres átmérőjű csövet illene szigetelni. No, nem nagyon, csak egy kicsit. Mondjuk egy méltányos, nem túl jelentős 10 cm-es szigeteléssel kalkulálva, a külső átmérő máris 120 cm. Ha a két bazi csövet egymás mellé tesszük, rés nélkül, máris 2,4 m-nél tartunk.

Ezeket a csöveket hegeszteni szokás. Tehát, kell némi hely, ahol a hegesztő elfér.

Ezt a helyigényt, jelöljük meg 0,6 m-ben. Ennyi hely kell tehát a két szigetelt cső között, valamint mellett, hogy legyen hely az összehegesztéshez.

Számoljunk együtt:

Két cső mérete= 2×120 cm=240cm

Hegesztéshez szükséges hely: 1×60 cm a két cső között, 2×60cm a csövek külső felénél. Ez összesen 3×60cm=180 cm

Tehát, kell egy munkaárok. Ennek a munkaároknak a minimális szélessége 240+180=420cm.

 

Az árkok másik jellemző mérete a szélességen kívül a mélység. Számoljunk ezzel is!

Van ugyebár az aszfalt szintje, amin most a vereshetes is közlekedik. Ez a 0 (nulla) szint.

A cső külső átmérője 120 cm. tehát, ha nem számolunk sem az aszfalt, sem pedig az alatta lévő betonalap vastagságával, ilyen mély árkot kell készítenünk. Pontosabban kellene. Hiszen, ne feledkezzünk meg arról, hogy a távfűtésen kívül, léteznek egyéb közművek is. Ilyen az ivóvíz-ellátás, a csatorna, és az elektromos földkábelek. Mivel ezek alá kell elhelyezni a szóban forgó vezetéket, ezért minimum 150 cm-rel a jelenlegi 0 szint alá kell tenni a vezetéket. Azaz, van egy aszfalt szintje alatti 150 cm-es mélység. Itt lehet az építend körvezeték lefmagasabb pontja, magyarul teteje. Tehát, ennél 120 cm-rel kell mélyebbre ásni. Pontosabban kellene, hiszen a csöveket nem a puszta földre szokás fektetni, hanem támasztókra.

Számszerűsítve tehát, mint tényezőt kalkulálva:

Aszfalt vastagsága 10 cm
Útalap beton vastagsága 30 cm
Meglévő közművek miatti szükséges leásás 150 cm
Vezeték vastagsága 120 cm
Vezetéket tartó támasztók vastagsága 20 cm.

Az összesen annyi mint 3,4 m. Nos, ennél a mélységnél már meg kell támasztani az árok falát, az esetleges omlásveszély elkerülése érdekében.

Adott tehát, egy alsó hangon 3,4m mély, és 4,2m széles árok. amit olyan nyomvonalon kell vezetni, hogy az a jelenlegi hőtermelő pontokat összekösse. Ezek a hőtermelők (már) nem a városon kívül helyezkednek el. Ezeket, másképpen szólva, körbenőtte a város.

Hova lehet tehát fektetni ezeket a csöveket? Az utak alá.

Nem irigylem a jelentős dugók árán nemrég felújított utakat felbontókat!

 

FIGYELEM! A fenti számítás során nem számoltunk ún. lírákkal, magántulajdonon keresztülmenő nyomvonallal. Nem számoltunk továbbá azzal sem, hogy a körvezetékbe ölt pénzen kívül, mennyi marad például a hőközpontok felújítására. És akkor a jelenleg működő közművek kerülgetését, kiváltását sem hangsúlyoztuk túlzottan.

 

 

3 komment

Címkék: agyrém főtáv körvezeték

A bejegyzés trackback címe:

https://tavhos.blog.hu/api/trackback/id/tr611874393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Acmee 2010.03.31. 09:41:06

Egy picit Azért helyesbítenék:

Nyomáskülönbség: A sugaras rendszerben is különbözik a turbinák, gázmotorok, egyéb erőművi cuccok és a külső, primer vezetékhálózat nyomáskülönbsége. Eleve ott kezdődik, hogy amit Te primernek nevezel az erőművi szemszögből szekunder, így belátható, hogy a külső vezetékhálózatban keringő szaft és az erőműben elforralt majd kondenzáltatott víz nem ugyan az! Alap- és csúcshőcserélőkön keresztül dolgozik a cucc, így a külső rendszer nyomáskülönbségét a(z erőművi szempontből) szekunder szivattyúk állítják elő és nem a turbina nyomása adja (szép is lenne több tízbaros nyomóvezetékeket kiépíteni a városban). Így a problémakör eleve értelmezhetetlen.

Hőmérsékletkülönbség: Ezzel mi a problémád? Most is különböző hőfokok "keverésével" érik el a hőcserélőkön a megfelelő hőmérsékletet (értsd: az alaphőcserélő nyom mondjuk 90Celsiust, erre megcsapolásból a csúcshőcserélő rádob egy 110-130-as vizet, így kijön a városba küldött hőfok). Ez a probléma is kicsit értelmezhetetlen.

Méretek: A primer bekötő vezetékek házanként még szalagházak esetében sem nagyon haladja meg a 200mm-t, így egy dimenzióval bizony el vagy tévedve. A gerincek pedig most is 300-500-1000mm-es csövek, ergo eddig is be kellett ásni böszme csöveket.

Amúgy a körvezeték előnyei: bizony van neki ilyen is. Például, hogy a körvezeték tökéletesen használható hőtárolóként (ahogy a sugaras is, jókora befektetéssel), mivel úgy működik, mintha egy tartályra kapcsolnál rá sok fogyasztót, így tulképp a fogyasztó akkor vételez a tartályból, amikor Ő akar. Másik: az erőmű üzemvitele szempontjából az ideális a közel 100%-os terhelés. Ekkor dolgoznak hatékonyan a kazánok, turbinák, etc. Mivel mindenki tudja, hogy egy erőművi visszaterhelés nem olyan, mint mikor Te otthon kinyomod a gázkazánt, tehát egyik pillanatról a másikra nem állhatsz le. A város pedig erősen cakkosan fogyaszt. Reggel és este (a melegvíz fogyasztás miatt) sokat, napközben nagyon keveset, éjjel pedig egy nagyon picivel többet (ha konstans hideget nézünk). Mivel az erőműben nem csak hőtermelés folyik, hanem villamos is, így Neked villamos oldalon biztosítani kell a vállaltakat, tehát egy előre számolt modell alapján kell tartanod az üzemet, akkor is, ha nincs hőfogyasztás. Ilyenkor pedig belép a körvezeték. Napközben és éjjel, amikor kicsi a terhelés, akkor az erőmű betermel a körvezetékbe (mint egy hőakku), este és reggel azt a betárolást "kiszippantja" a város, így nagyjából konstans terhelésen mehet az erőmű.

Harmadik: A mostani szarrá rohadt, szarul szigetelt rendszert már nem sokáig lehet foltozgatni, így lassan gondolkozni kell a kiváltáson. Dolgoztam Én is távhőnél, (mi) mérnökök hosszas munkával találják ki a köv. fejlesztések csapásirányát, így szerintem -Te mint laikus(ahogy a posztból látom), vagy akár Én, mint vmennyire hozzáértő- nem igazán bírálhatjuk felül egy mérnök team munkáját, mivel értenek hozzá.

Kicsit jobban/többet tájékozódj ebben a témában a poszt előtt, ne szítsd feleslegesen a tömeget...

TávHős 2010.03.31. 11:38:48

Nyomáskülönbség: "szép is lenne több tízbaros nyomóvezetékeket kiépíteni a városban"
Feltehetőleg a "több tízbaros" alatt a 20-30-50 barra gondolsz.

Hőmérsékletkülönbség: Jogos!

Méretek: 1000 mm nálam 1m. Nem tudom, hol tévedtem egy dimenziót...

A körvezeték előnyeként említed:
"Mivel az erőműben nem csak hőtermelés folyik, hanem villamos is, így Neked villamos oldalon biztosítani kell a vállaltakat, tehát egy előre számolt modell alapján kell tartanod az üzemet, akkor is, ha nincs hőfogyasztás. Ilyenkor pedig belép a körvezeték. Napközben és éjjel, amikor kicsi a terhelés, akkor az erőmű betermel a körvezetékbe (mint egy hőakku), este és reggel azt a betárolást "kiszippantja" a város, így nagyjából konstans terhelésen mehet az erőmű."
Van valami információd arra nézvést, hogy a FŐTÁV által forgalmazott energia hány százaléka származik ilyen, kapcsolt energiatermelésből?

Ismereteim szerint elhanyagolható az ilyen forrásból származó energia aránya.

Észrevételeidet köszönöm!

Acmee 2010.03.31. 14:27:37

@TávHős:

Igen, több tíz bar alatt tényleg a 20-30-100 bart értem.

Lehet, hogy félreértésen alapul, de az írásod alapján teljesen úgy tűnik, hogy arra gondolsz, hogy a házakat ellátó csővezeték "Ezek átmérője azonos. Kb 80-100 cm", ergo 80cm-1m átmérőjű. Erre írtam, hogy 200mm-nél vastagabb primer végpontot nem nagyon láttam még. Az átlag valahol 100-120mm között van, de sok a 80mm-es primer vezeték is. A gerincvezetékek a jelenlegi, sugaras rendszerben is elérik az általad "riasztónak" tartott 1000mm-t, ugyanígy elérheti a körvezetékes rendszerben is, tehát ez miatt nem értem, hogy miért aggodalmas ez, mivel a jelenlegi és az új rendszer sem mutat túl nagy különbségeket átmérők terén (persze néhol igen, főleg a körvezeték kezdeti, nagy terhelésű pontjain, de a sugaras rendszer kezdeti pontjai is tekintélyes méretekkel bírnak).

"Ismereteim szerint elhanyagolható az ilyen forrásból származó energia aránya."

Idézet a FŐTÁV Zrt. honlapjáról:
"A Főtáv a 240 ezer lakás fűtéséhez felhasznált hőenergia 80 százalékát külső partnertől, legnagyobb részben a Budapesti Erőműtől vásárolja. Az összes hőigény 70 százaléka származik kapcsolt energiatermelésből, ahol a kötelező átvételi (kát) költségek érvényesülnek."

Tehát annyira nem "elhanyagolható" az arány.

Észrevételekért nincs mit ;) :)
süti beállítások módosítása